Back to the top

ОТВЪД РАЗУМА

#СЪЗНАНИЕ

Финалът ни се ангажира със състоянието на българското общество по отношение на психоемоционален статус, преминаването през колективна травма и осъзнаване на нуждата от грижа за собственото му равновесие. Скоро ще Ви запознаем с всички участници, които разказаха от първо лице за последните 2 години, в условия на пандемия.

Преминаването през колективна опасност и травма в условия на депресивен реализъм, характерен от 80те години насам, е процес сложен за осмисляне и преработка. Грижата за психоемоционалния статус лежи под тежка стигма повече от 5 деситилетия. Българските граждани от всички възрастови групи, обитаващи територията на страната, са на чело на всички тревожни показатели в изследвания за неблагоприятното влияние на пандемията.

"ние ще преминем като общество през тази криза, следвайки законите на джунглата и ще оцелеят по-силните." Н.Ц.

Как най-общо се отрази пандемията по отношение на психоемоционално състояние?

В българското общество има много нерешени проблеми. Те, далеч по-рано, преди пандемията, бяха достигнали до точка в която оказваха неблагоприятно въздействие върху психоемоционалното състояние, субективното чувство за благополучие – щастието.

П.Д

Какви мерки бяха предприети, с цел превенция и помощ?

Няколко пъти писахме разни писма. Без никакъв отговор разбира се. Много пъти съм се срещала с абсолютното неглижиране на подкрепата за психичното здраве.  Отговорът март 2020 беше: „Абе, да бе, сигурно са верни тия неща. Сигурно е така. Имате опит, сигурно можете да го предвидите. Но не е време за това.“ Отговора го цитирам, буквално от най-високо ниво.И първата реакция беше страхотно стъписване. Как така не е време за това? Кога ще ще е време? Когато почнем да го усещаме вече и в ежедневието ли?

В.М.

Разказваме историята от последните 2 години в България, свързана с последиците за съзнанието и поведението ни, прогнози и наблюдения за колективната травма. В епизода участват личности от обществото ни, с разнородна връзка и досег с проявленията и въздействието на пандемията, практикуващи в широк професионален спектър и различна степен на публичност – специалисти от сферата на социални грижи и услуги, юристи, психотерапевти, журналисти и активисти.

Отвъд всяка лична история всички живеем и участваме в обща.

Следвайте каналите ни и споделете страницата с приятели 💛

СОЦИАЛЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ПРОЕКТ
автор на идеята ЕМИЛ ДЕНЕВ изпълнителен продуцент ЛИДИЯ ПЕЙЧЕВА оператори ЯВОР ГЕОРГИЕВ
ХРИСТО БОЕВ и СТОИЛ ВЪТЕВ
продукция ЕЛ МОМЕНТУМ

Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по програма "Социално ангажирани изкуства" за развитие, продукция и популяризиране и „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“ за постпродукция и разпространение.