Споделяме част от интервютaта, които проведохме и записахме с Ники, за да го опознаем по-добре и да съберем историята му. Ники е изключително ведър, интелигентен, прям и прецизен, както в работата, така и в комуникацията си. Отвъд всички истории, част от миналото му, в настоящето си той е пленителен събеседник, мечтан слушател и демонстрира изключително елегантно широката си обща култура, мнение и чувство за хумор.

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Ставам сутрин, пия кафе и отделям едно кратко време, в което чета библията…дали ще е 15, 20 минути, час… След това започвам да работя. Не че всеки път като отвориш библията и получаваш някакво откровение свише, но пък е нещо което те кара да се замислиш, старая се през деня да присъства в мислите ми. 

 

С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ ОБИКНОВЕНО?

По принцип работата, която най-много ми харесва да върша, е реставрация и малко дърводелство. Харесва ми да работя с дърво – хубаво е, уча се да го работя, не че съм се научил. Проба – грешка. Много пъти. Но има душа, има живот в дървото и ми харесва. Реставрацията също в момента е нещо, което аз го свързвам… това сме ние – хващаш нещо което някой е изхвърлил и е казал “от това нищо не става, това е боклук”, почваш да го работиш и изведнъж става нещо ново, което като се донесе в магазина и някой идва и дава пари да го вземе, и си го отнася вкъщи, и това му е акцентът в къщата. Хубаво е да видиш как наистина от нещо ненужно и грозно дори, може да се получи нещо красиво. 

 

КАК СЕ СПРЯ НА ДЪРВОДЕЛСТВОТО?

Стана не случайно, понеже РЕТО е организация, която има къщи в много страни. Аз съм живял в Италия. Отидох да живея там преди 12-13 години и там бях в една много малка къщичка и едно от задълженията на човека, при когото бяхме там, беше да помагаме с реставрирането на различни вещи, които след това да продаваме. Аз нямах никаква идея, какво да реставрирам, как. Дадоха ми шкурка и няколко урока и от това започнах. Малко по малко, после се върнах тук в България, после отидох да живея в Испания, пак бях в дърводелна, там имаше човек, който беше дърводелец и от него научих доста неща и после вече много неща ги научаваш от опит и самата работа те учи. И така стана, запалих се, хареса ми.

 

КАК БИ ОПИСАЛ ПРОЦЕСА ПО ДЪРВОДЕЛСТВО?

Дървото си има живот, понякога буквално има живот, като го извадим, има разни гадини. Хубаво е, свързано е с процеса на промяна – от нещо ненужно да направиш нещо красиво.. Специално е, на човек трябва да му харесва. Едно нещо е много нужно за реставрацията – търпение. Това е работа, която за да стане добре в повечето случаи не трябва да се претупва. 

Старание, търпение, да не е през пръсти, да не е.. Накрая чувството е много хубаво, като завършиш мебела и го погледнеш и да кажеш “Заслужаваше си! Доволен съм от себе си”.  Там е хубавото, на мен ми харесва и процесът на работа, казват ми че съм се закачил за шлайфа и аз като го включа, мога да не спирам няколко часа, а то е ужасно, на всички около мен им гръмват главите. Но пък на мен ми харесва, защото вади дървото. Трябва си търпение.

 

КАКВИ КНИГИ ЧЕТЕШ?

Израснал съм с Толкин, с такива книги. Харесва ми този жанр, но не всичко. За Толкин, малко хора знаят, че е бил вярващ. Това е нещо, което не се знае много, както и Клайв Стейпълс Луис, който е написал „Хрониките на Нарния“. Луис има много добри книги, аз даже имам всичко, което е преведено на български от него. Човек, от гледната точка на християнин, ако гледа или чете техните произведения ще разбере, че авторът е бил вярващ.

 

КАКВА МУЗИКА ОБИЧАШ?

Ами преди харесвах рок музика, беше една зависимост почти равна на наркотичната зависимост… даже научих английски, защото ме интересуваха текстовете на песните, които слушах. Има музика за всеки тип хора, за всеки тип емоция и може да влияе на всеки. Аз си дадох сметка, че ако искам да се променя толкова, че да не бъда наркоман… не мога да си позволя да слушам повече тази музика. Едното вървеше с другото. Не мога да се дрогирам без да слушам и не мога да слушам без да се дрогирам. Беше нещо, което разбрах, че трябва да махна от живота си. Сега слушам предимно класическа музика, която съм слушал от дете в семейството ми, харесва ми. Мисля, че е музика която също има своето влияние. На моменти може да успокоява много. Мисля, че Бах е казал, че всяка нота, която е написана и не дава прослава на Бога, е написана напразно. 

 

КАКВО ТЕ ЗАБАВЛЯВА?

Имам чувство за хумор, някои казват черно, други изкривено. Обичам да се шегувам, обичам да се шегувам със себе си, защото вярвам, че доброто чувство за хумор трябва да включва и самоиронията. Така че не съм затворен и за тези неща и хората около мен го знаят. Разсмиват ме различни неща, понякога абсурдни. Хуморът повече пъти е за сметка на другите, но пък аз се старая да съм отворен за себе си. Поне колкото давам, толкова да мога и да нося. 

статии

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *