В разгара на епохални събития, пандемия и невиждани социални и икономически трусове, ние се оказваме в процес по създаване на документална видео поредица за хора, които често биват наричани “различни”.
 
Различни са, защото не са напълно здрави, не виждат, не чуват, не говорят, не могат да ходят на работа, не са свободни да бъдат себе си. Били са в различни “затвори”, били са безотговорни, били са виновни без вина, били са със замъглено съзнание, били са наранявани и са наранявали. Обичали са, не са обичали, проявявали са слабост, проявявали са сила, били са егоисти, били са нечии герои, били са сами, били са до някого…
 
Отвъд стереотипите и изкуствено създадените образи на жертви, разграничавайки се от концепцията, че има различни и еднакви личности, ще покажем реалността на четирима представители от изолирани групи на българското общество и съзнанието, с което живеят.
 
Засегнатите специфични социални групи в проекта, са хора с вродени или придобити увреждания и тежки диагнози, както и техните семейства. В пилотния сезон участниците са се сблъсквали с проблеми като загуба на зрение, гръбначно изкривяване, мозъчно увреждане, борба с тежка зависимост. Обръщаме се към тях не като към слаби и нуждаещи се, а като към източник на разум, вдъхновение и мотивация.
 
Защо са засегнати и изолирани? Първопричините намираме в липсата на качествена информация, в изградените предразсъдъци, във водената политика и в създадените условия на локално и централно ниво от публичния и частния сектор. Всичко това води до практическа невъзможност или сериозни затруднения тези хора да се включват качествено в социалния и икономически живот на страната, те са и с ограничен достъп до ключови грижи, локации и услуги. Смятаме, че именно тези политики и условия са формирали цялостна обществена нагласа. От една страна, за хората, които не са засегнати пряко, това води до неудобство или нежелание за общуване, липса на емпатия и несъзнаване на възможните ползи от един качествен контакт в личен или професионален план. Огледално, за всички пряко засегнати, включително цели фамилии, проблемът е изолация, липса на увереност, финансова нестабилност, усещане за отхвърляне.
 
Подбраните лица в поредицата са развили собствен модел за неутрализация и са програмирали ежедневието, отношението и връзките си въпреки, но и спрямо, всички заобикалящи обстоятелства, предходни избори и ограничения. По този начин са достигнали оптимално добра своя версия в процес на постоянно усъвършенстване, която ги прави свободни, приети, пълноценни и щастливи.
 
Вярваме, че когато погледнеш отвъд стереотипите и видиш как човек е надмогнал своите проблеми, се разкрива колко близки и подобни сме в търсенето на решения за справяне с предизвикателствата, с които се сблъсква всеки един от нас. Надяваме се с тези директни диалози да провокираме у зрителите позитивна промяна в нагласите и желание за открито общуване, въпреки рефлекса за поставяне на етикети, който обществото носи от години.
 
А отвъд “короната” и ужасната цена, която всеки един от нас плаща днес или ще му се наложи да заплати утре, посланието на това, което правим звучи страшно актуално. А именно, че усилието да проявяваме повече разбиране към другия, да бъдем солидарни и съобразителни, да водим по-честни разговори, да не се изоставяме в нужда, да не се възползваме от слабостите си и да се опитваме да се справяме заедно, са най-смисления подход срещу това и всички други бедствия.
 
Очаквайте първите четири епизода в края на 2020 година.
Следете нашите канали, в които ще представим участниците в епизодите от пилотното издание на поредицата и всичко интересно от случките по създаването ѝ.
 
“Отвъд” е документална поредица, част от проекта “Свободен дух” на BRANDED GENERATION, подкрепен финансово по програма “Социално ангажирани изкуства” 2019 на Национален фонд “Култура”
статии

15 Replies to “ОТВЪД КОРОНАТА”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *