Back to the top

НИКИ

НИКИ

Николай е сред най-мъдрите и фотогенични хора, които сме срещали, с дълбока душевност и философия за свободата и щастливия начин на живот. Занимава се активно с реставрация на мебели, малки вещи и дърводелство. Отвъд спокойния и здравословен начин на живот който води днес, преди повече от 15 години постъпва в център за лечение, за да преодолее тежка хероинова зависимост. 

Тежкият епизод от живота му започва с инцидент по време на невинна игра, прекратява детството му и го тласка към поредица опити за бягство от проблемите, които реалността поставя пред него. Историите му звучат като от филм, а промяната и трансформацията през която е преминал е изписана по изразителното му лице.

Сега Ники е посветил живота си на своето сплотено семейство, на хората в центъра за лечение, както и на християнските ценности, с които е свързан от дете и преоткрива в периода на своето лечение. 

"Имам чувство за хумор, някои казват черно, други изкривено. Обичам да се шегувам, обичам да се шегувам и със себе си, защото вярвам, че доброто чувство за хумор трябва да включва и самоиронията."

Какво целиш и мечтаеш?

Една от големите ми мечти е наистина да мога да бъда добър родител. Родител, който не иска да налага на сина си вяра, защото това би било грозно и неправилно, въпреки че го възпитаваме по определен начин… той утре ще тръгне на училище, ще се сблъска със светските неща и това което искам, е когато се изправи пред своите избори, пред своите решения, да може да избере на базата на това което е видял у нас, да избере доброто, да избере стойностното.

Това е желанието ми.

КАКВО ЗА ТЕБ Е ЩАСТИЕТО, КАК ГО ОПРЕДЕЛЯШ?

Това е една дума, която е много спекулирана и понеже е много криво разбрана, затова и депресията е такъв огромен проблем в днешното общество. Мисля, че е най-разпространеното заболяване и най-продаваните лекарства в света са антидепресантите. Има една изкривена представа за това какво представлява и трябва да е щастливия човек, която виждаме постоянно да ни се представя в телевизия и филми, реклами… нали всичко там е перфектно и прекрасно. Животът нито е такъв, нито повечето хора са такива.

Историята на Ники е вдъхновяваща и разказва за надежда, за възможността да се променяме, за реалността.
Иска ни се чрез него повече хора да се замислят колко е важно да приемем реалността и бита, в които се намираме, особено след тежка година като тази. Ники ни помогна да си дадем сметка, че всички живеем в зависимост, най-вече в тази, която ни тласка към бягство от себе си, за да се представяме за нещо друго, за нещо по-силно в слабостта ни.
Вярваме, че ще живеем по-добре, ако повече хора се ангажират с факта, че всеки в неговия град, село, училище или дом може да се сдобие лесно и на цената на сандвич с незаконни наркотични вещества, защото страната ни продължава да е сред трите най-големи незаконни канали за пренос на наркотици от Азия към Европа.
България е страна, в която хората със зависимости се страхуват да си признаят за проблемите си и да потърсят помощ. В България семействата на зависими често крият, че близките им се лекуват като казват, че са заминали да работят в чужбина.
Поради липса на добре разработени социални инструменти за интеграция на хора след лечение на зависимост, често се стига до невъзможност да се включат активно икономически и социално, което води до повторна употреба.

Отвъд всяка лична история всички избираме и живеем в обща.

Следвайте каналите ни и споделете страницата, за да разкажем на повече хора за Ники, осъзнатото приемане на последствията, хорските предразсъдъци и свободата в граници.

ОТВЪД СЕМЕЙСТВОТО

ОТВЪД ВСЯКА КРАЧКА

ОТВЪД ЗАВИСИМОСТТА

ОТВЪД ТЪМНИНАТА

СОЦИАЛЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ПРОЕКТ
автор на идеята ЕМИЛ ДЕНЕВ изпълнителен продуцент ЛИДИЯ ПЕЙЧЕВА оператори ЯВОР ГЕОРГИЕВ
ХРИСТО БОЕВ и СТОИЛ ВЪТЕВ
продукция ЕЛ МОМЕНТУМ

Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по програма "Социално ангажирани изкуства" за развитие, продукция и популяризиране и „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“ за постпродукция и разпространение.