Back to the top

ОТВЪД ЖЕРТВИТЕ

#СРЕДА

Третият ни епизод ще ни срещне челно с черната статистика и безумния хаос, които не се дължат на вирус, а на обществения и институционален толеранс към насилието, фемицида и агресията във всяка нейна форма. Скоро ще Ви запознаем с всички участници, които разказаха от първо лице за последните 2 години, в условия на пандемия.

Случаите на домашно насилие се увеличават многократно по целия свят. Историята ‘Ковид в България’ записва по жена и половина на месец в специална сметка „фемицид“. НПО и активисти отчаяно влизат в “телевизорите” , за да напомнят за критичното нарастване на физическата агресия в домовете и по улиците. Пикът на тази криза е с постоянен статус „очаквайте скоро“.

"ние ще преминем като общество през тази криза, следвайки законите на джунглата и ще оцелеят по-силните." Н.Ц.

Как се справиха системата за социална подкрепа?

В сферата на социалните услуги, хората на първа линия са социалните работници. Според мен те всички са с бърн аут (преуморени, прегорели). Говорим за социалните работници, които работят на терен и с хора, които имат нужда от подкрепа и от помощ. Всички са с бърн аут! С безкрайно много случаи. Безкрайно натоварени, много малка заплата, никаква мотивация, никакво обучение. Не знам дали знаете, че нямаме изискване за образование на социалния работник. Много интересен този феномен.

Е.Б

Какви мерки бяха предприети, с цел превенция и помощ?

От гледна точка на пострадалите от домашно насилие трябва да кажа, че държавата ги предаде. При това за пореден път. Тъй като обикновено финансирането на услуги за такива хора се осигурява само в рамките на 6 месеца годишно и  то само за ограничен кръг услуги. В годината на пандемия, в която хората бяха затворени и насилието ескалира, и домашното насилие на практика скочи като статистика поне с четири пъти, вместо да помогне на хората, държавата грубо казано оряза собствения си бюджет, който даваше за услуги за домашно насилие

М.К.

Разказваме историята от последните 2 години в България, свързана с повишаване на агресията, насилието и жертвите следствие на тях. В епизода участват личности от обществото ни, с разнородна връзка и досег с проявленията и въздействието на пандемията, практикуващи в широк професионален спектър и различна степен на публичност – специалисти от сферата на социални грижи и услуги, юристи, кандидати за депутати, психотерапевти, журналисти и активисти.

Отвъд всяка лична история всички живеем и участваме в обща.

Следвайте каналите ни и споделете страницата с приятели 💛

СОЦИАЛЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ПРОЕКТ
автор на идеята ЕМИЛ ДЕНЕВ изпълнителен продуцент ЛИДИЯ ПЕЙЧЕВА оператори ЯВОР ГЕОРГИЕВ
ХРИСТО БОЕВ и СТОИЛ ВЪТЕВ
продукция ЕЛ МОМЕНТУМ

Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по програма "Социално ангажирани изкуства" за развитие, продукция и популяризиране и „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“ за постпродукция и разпространение.